brodarevo
 
Početna Strana
Novosti
Sport
Zabava
Diskusije
Cafe SAFFARI
NET Radio
 
Video Zapisi
Geografija
Istorija
Ustanove
 
Filmska Arhiva
Muzička Arhiva
 
Brodarnetovci
Administracija
 

Savet: Reforme umrtvljene

7. februar 2009. | 14:52 | Izvor: Beta
Beograd -- Članica Nacionalnog prosvetnog saveta Jadranka Dimov smatra da su za vreme tri poslednja ministra prosvete Srbije,reforme u obrazovanju bile "umrtvljene".

"Problem je bio u političkoj volji da se reforme u oblasti obrazovanja i približavanje evropskim standardima brže sprovode", kazala je Dimov agenciji Beta. Ona se nada da će sadašnji saziv Ministarstva prosvete imati mnogo više sluha za reforme koje je neophodno sprovesti u obrazovnom sistemu.

Dimov je navela da u nadležnosi Nacionalnog prosvetnog saveta nije donošenje Strategije obrazovanja, već utvrđivanje njenih pravaca.

"Ako se ide ka nekim evropskim standardima onda ti pravci treba da prate strategiju koju prvo država mora da odredi. To je dokument koji mora da iskoordinira Ministarstvo prosvete", kazala je Dimov.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Radivoje Mitrović u izjavi listu Danas rekao je da resorno Ministarstvo nije imalo priliku da ozbiljno sarađuje sa Nacionalnim prosvetnim savetom i da je rad tog tela većim delom blokiran zbog činjenice da je polovini njegovih članova istekao mandat.

"Mnogo materijala stoji nerazmotreno, a bez ocene Nacionalnog prosvetnog saveta ne možemo dalje da radimo, tako da je praktično blokiran rad i Ministarstva prosvete", kazao je Mitrović.

Komentarišući to što Skupštinski Odbor za prosvetu prošle nedelje nije prihvatio izveštaj o radu Nacionalnog prosvetnog saveta za 2008. godinu, a zatražena je i smena predsednika tog tela Aleksandra Jovanovića, Mitrović je rekao da je Skupštinski odbor odabrao članove, pa je najpozvaniji i da ocenjuje rad Saveta.

"Nacionalni prosvetni savet je od samog osnivanja radio u neodgovarajućim uslovima, između ostalog i zbog toga što zakonski nisu dovoljno precizno rešena pitanja njegovog finansiranja i funkcionisanja", navodi se u izveštaju tog tela koji je odbacio Odbor za prosvetu.

U izveštaju piše i da je tokom prošle godine Nacionalni prosvetni savet, između ostalog, usvojio Nastavne programe za sedmi razred osnovne škole, razmatrao "Obrazovne standarde za kraj obaveznog obrazovanja" i potrebu da se izmeni i dopuni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Dodaje se i da "jedan broj poslova Nacionalni prosvetni savet nije mogao, ne samo zbog uslova u kojima radi, da izvrši".

Na prošlonedeljnoj sednici Odbora za prosvetu razmatrano je i Mišljenje o stanju obrazovanja, u kojem se navodi da Srbija nema strategiju u toj oblasti i da su zaustavljene reforme u prosveti.

Predsednik Odbora za prosvetu Zoran Šami ocenio je da je izveštaj Nacionalnog prosvetnog saveta o stanju u obrazovanju "sjajan, jer je to slika i prilika nerada Nacionalno prosvetnog saveta".

Skupština Srbije trebalo bi da imenuje 21 člana Nacionalnog prosvetnog saveta, umesto članova kojima je istiće mandat.

Nacionalno prosvetni savet ukupno ima 42 člana. Konstitutivna sednica Nacionalnog prosvetnog saveta održana je u septembru 2005. godine.Naslov Vesti Ostali naslovi (sicg)..
Članarina
Registruj se
Zaboravljena lozinka

Counter Strike 1.6
cs.brodarevo.net:27015
Trenutno igrača: 1

Reklame sponzora

Google pretraga

Novi članovi
konkord
pic
damina
slavisko
grabežljivac

Vesti iz SCG
Ostalo...

Vesti iz Sveta
Ostalo...

Sport
Ostalo...

brodarevo.net (c) 2005 // stranica generisana za 0.048 sekundi
Brodarevo NET Radio